Technik żywienia i usług gastronomicznych
Informacja o zawodzie
Ocenia jakość żywności oraz jej przechowywania; sporządza oraz ekspediuje potrawy i napoje; planuje i ocenia żywienie; organizuje produkcję gastronomiczną i żywienie; planuje i realizuje usługi gastronomiczne.
Czynności zawodowe:
- sporządzanie potraw i napojów, m.in. odpowiednie przechowywanie żywności, sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów itp.;
- organizowanie żywienia i usług gastronomicznych, m.in.: planowanie i ocenianie żywienia, organizowanie produkcji żywności, planowanie i organizowanie usług gastronomicznych, wykonywanie czynności porządkowych, rozliczanie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej po wykonaniu usług gastronomicznych itp.;
- odpowiednie stosowanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji gastronomicznej;
- przestrzeganie zasad racjonalnego żywienia, wykorzystania surowców oraz gospodarki odpadami;
- odpowiednie dobieranie i obsługiwanie maszyn, urządzeń i sprzętu stosowanego w produkcji gastronomicznej oraz ich podzespołów; konserwowanie sprzętu i zgłaszanie awarii;
- przestrzeganie zasad organoleptycznej oceny żywności;
- określanie zagrożeń, które mają wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności;
- stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań;
- wykonywanie czynności związanych z pobieraniem, zabezpieczaniem i przechowywaniem próbek kontrolnych żywności;
- interpretowanie wskazań przyrządów kontrolno-pomiarowych w urządzeniach gastronomicznych;
- rozróżnianie systemów zapewniania jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
- interpretowanie oznakowań żywności;
- przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe czynności zawodowe:
- wykonywanie prac projektowo-konstrukcyjnych w biurach: technologicznych przemysłu odlewniczego oraz placówkach naukowo-badawczych.
Przykładowe umiejętności wymagane w zawodzie:
- umiejętność pracy w szybkim tempie,
- odporność emocjonalna, samokontrola,
- umiejętność nawiązywania kontaktu z ludźmi,
- umiejętności kierownicze,
- podejmowanie szybkich decyzji,
- samodzielność,
- cierpliwość,
- dokładność.
Wymagania psychofizyczne i zdrowotne w zawodzie.
- ostrość wzroku,
- rozróżnianie barw,
- zmysł równowagi,
- czucie smakowe,
- czucie dotykowe,
- powonienie,
- koordynacja wzrokowo-ruchowa,
- szybki refleks
- spostrzegawczość.
Zagrożenie chorobami zawodowymi
- przewlekłe choroby narządu głosu związane z nadmiernym wysiłkiem głosowym,
- przewlekłe choroby narządu ruchu.
Przeciwwskazania zdrowotne do pracy w zawodzie
- choroby wymienione w przepisach sanepidu, np. choroby skóry, przewlekłe zapalenie płuc,
- nieżyty błon śluzowych nosa, gardła, krtani i tchawicy wywołane działaniem substancji o silnym działania drażniącym lub uczulającym, niedowład rąk,
- choroby zakaźne,
- choroby narządu ruchu.
Zatrudnianie osób z niepełnosprawnościami
Istnieją możliwości zatrudnienia osób z niepełnosprawnościami, np. głuchoniemych lub niedosłyszących (pod warunkiem znajomości przez pracodawcę języka migowego), z dysfunkcją kończyn dolnych oraz poruszających się na wózkach inwalidzkich.
Ścieżka edukacyjna – typy szkół ponadpodstawowych:
- Technikum
- Szkoła branżowa I stopnia
- Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe (KKZ)
- Studia wyższe na wydziałach nauk o żywności, o żywieniu człowieka lub zbliżonych
Multimedia