Technik technologii żywności
Informacja o zawodzie
Produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń przemysłowych; organizuje i nadzoruje produkcję: wyrobów piekarskich, wyrobów cukierniczych, koncentratów spożywczych, wyrobów fermentacyjnych, jajczarsko-drobiarskich, przetworów mięsnych i tłuszczowych, wyrobów owocowo-warzywnych, mlecznych, rybnych, surowców olejarskich, wyrobów zbożowych, ziemniaczanych, mrożonych itp.; organizuje i nadzoruje przebieg procesów technologicznych w zakładach przetwórstwa spożywczego; kontroluje pracę maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie żywności.
Czynności zawodowe:
- nadzorowanie przebiegu produkcji wyrobów żywnościowych i utrzymania reżimu technologicznego artykułów spożywczych na każdym etapie produkcji, począwszy od przyjęcia surowców do zakładu i ich odpowiedniego składowania, przez obróbkę wstępną; wytworzenie półproduktów, ich dalsze przetwarzanie i uzyskanie gotowych wyrobów oraz pakowanie i przekazanie do magazynu;
nadzorowanie przyjmowania dostaw surowców, półproduktów, dodatków itp., kontrolowanie ich ilości, jakości, oznaczenia i przekazywanie ich bezpośrednio do produkcji lub do magazynu; - dobieranie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych;
przeprowadzanie obróbki wstępnej surowców, w tym: rozpakowywanie, sortowanie, mycie, obieranie, rozbieranie, rozdrabnianie itp. oraz przygotowywanie dodatków do żywności i koncentratów spożywczych; - nadzorowanie i przeprowadzanie procesów produkcyjnych z wykorzystaniem maszyn, urządzeń lub linii produkcyjnych właściwych dla danego rodzaju produkcji spożywczej, aż do uzyskania gotowych wyrobów, ich pakowanie, przekazywanie do magazynu i przygotowywanie do wysyłki;
- posługiwanie się aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie spożywczym;
- przeprowadzanie kontroli jakości surowców, półproduktów i produktów na każdym etapie procesu technologicznego;
- prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji;
- wykonywanie specjalistycznych analiz surowców, półproduktów i produktów gotowych w warunkach laboratoryjnych, w tym: określanie wartości odżywczej produktów spożywczych, analizowanie zmian biochemicznych, fizykochemicznych i mikrobiologiczne zachodzących podczas produkcji i
- przechowywania wyrobów spożywczych oraz badanie metod utrwalania żywności i określanie ich wpływu na jakość i trwałość wyrobów spożywczych;
- stosowanie przepisów prawa dotyczących produkcji wyrobów spożywczych;
- identyfikowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności i monitorowanie krytycznych punktów kontroli w procesach produkcji oraz podejmowanie działań korygujących zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) i Systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point);
- stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań;
- przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska
- nadzorowanie przebiegu produkcji wyrobów żywnościowych i utrzymania reżimu technologicznego artykułów spożywczych na każdym etapie produkcji, począwszy od przyjęcia surowców do zakładu i ich odpowiedniego składowania, przez obróbkę wstępną; wytworzenie półproduktów, ich dalsze przetwarzanie i uzyskanie gotowych wyrobów oraz pakowanie i przekazanie do magazynu;
Dodatkowe czynności zawodowe:
- opracowywanie nowych receptur i produktów żywnościowych oraz instrukcji technologicznych i norm zakładowych dla wyrobu produktów żywnościowych;
- organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie technologii żywności.
Przykładowe umiejętności wymagane w zawodzie:
- zdolność koncentracji uwagi,
- podzielność uwagi, dobra pamięć, wyobraźnia przestrzenna,
- uzdolnienia rachunkowe,
- rozumowanie logiczne,
- wyobraźnia i myślenie twórcze,
- łatwość wypowiadania się w mowie i piśmie,
- uzdolnienie techniczne (umiejętność posługiwania się różnymi narzędziami, instalowania i uruchamiania urządzeń technicznych, znajomość ich zasad
- działania, umiejętność wykonywania napraw urządzeń technicznych),
- uzdolnienia artystyczne,
- umiejętność pracy w szybkim tempie,
- odporność emocjonalna,
- samokontrola,
- umiejętność nawiązywania kontaktu z ludźmi,
- empatia,
- umiejętności kierownicze,
- umiejętność podejmowania szybkich decyzji,
- umiejętność współdziałania,
- niezależność, samodzielność,
- umiejętność pracy w warunkach monotonnych,
- inicjatywność, wytrwałość, cierpliwość, dokładność, ciekawość.
Wymagania psychofizyczne i zdrowotne w zawodzie.
- ostrość wzroku,
- rozróżnianie barw,
- ostrość słuchu,
- zmysł równowagi,
- czucie dotykowe,
- czucie smakowe,
- powonienie,
- koordynacja wzrokowo-ruchowa,
- szybki refleks,
- spostrzegawczość,
- zręczność rąk (umożliwiającą sprawne i szybkie wykonywanie czynności, także precyzyjnych).
Zagrożenie chorobami zawodowymi
- choroby płuc (np. pylica, rozedma).
Przeciwwskazania zdrowotne do pracy w zawodzie
- alergie wziewne, np. na mąkę pszenną czy żytnią,
- pylice,
- niepełnosprawność ruchowa,
- padaczka,
- choroby skóry,
- choroby układu ruchu,
- choroby np. serca uniemożliwiające wysiłek fizyczny,
- zachwiania równowagi,
- choroby kręgosłupa uniemożliwiające pracę w pozycji stojącej.
Zatrudnianie osób z niepełnosprawnościami
Istnieją możliwości zatrudnienia osób z niepełnosprawnościami, np. z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim (praca pod nadzorem), niedosłyszących.
Ścieżka edukacyjna – typy szkół ponadpodstawowych:
- Technikum
- Studia wyższe
- Kwalifikacyjne kursy zawodowe
- Szkoła branżowa I i II stopnia
Multimedia