Technik przetwórstwa mleczarskiego
Informacja o zawodzie
Produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń; organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów mleczarskich; planuje proces technologiczny produkcji wyrobów mleczarskich; ocenia jakość gotowego wyrobu mleczarskiego.
Czynności zawodowe:
- produkowanie wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, m.in. przygotowywanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych itp.;
- organizowanie i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich, m.in. planowanie procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich, ocenianie jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne itp.;
- stosowanie przepisów prawa dotyczących produkcji wyrobów spożywczych;
- określanie wartości odżywczej produktów spożywczych;
- stosowanie różnorodnych metod utrwalania żywności z uwzględnieniem okresu trwałości i zapewnienia zachowania jakości produktów;
- posługiwanie się odpowiednimi maszynami i urządzeniami do produkcji wyrobów spożywczych;
- posługiwanie się aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie spożywczym;
- konserwowanie maszyn i urządzeń, prowadzenie drobnych napraw i zgłaszanie awarii;
- określanie zagrożenia dla środowiska związanego z przemysłowym przetwórstwem żywności i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom;
- identyfikowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności i monitorowanie krytycznych punktów kontroli w procesach produkcji oraz podejmowanie działań korygujących zgodnie z zasadami GHP (Dobra Praktyka Higieniczna, Good Hygiene Practice), zasadami GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna, ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli ang. Hazard Analysis and Critical Control Point);
- stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań;
- przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
Dodatkowe czynności zawodowe:
- organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa mleczarskiego.
Przykładowe umiejętności wymagane w zawodzie:
- uzdolnienia techniczne i organizacyjne,
- dobra pamięć,
- rozumowanie logiczne,
- łatwość wypowiadania się w mowie i piśmie,
- podzielność uwagi,
- zdolność nawiązywania kontaktu z ludźmi,
- zdolność skutecznego przekonywania,
- zdolność podejmowania szybkich i trafnych decyzji,
- zdolność koncentracji uwagi,
- samodzielność,
- samokontrola,
- systematyczność,
- dbałość o jakość pracy,
- dokładność,
- zamiłowanie do ładu i porządku,
- odporność emocjonalna,
- dążenie do osiągania celów,
- wytrwałość i cierpliwość,
- obowiązkowość,
- sumienność i punktualność,
- gotowość do pracy w szybkim tempie,
- gotowość do współdziałania.
Wymagania psychofizyczne i zdrowotne w zawodzie.
- otwartość na zmiany,
- elastyczność myślenia.
- zręczne ręce,
- gospodarność,
- dobra kondycja fizyczna,
- dokładność,
- cierpliwość,,
- odporność na monotonię pracy,
- spostrzegawczość,
- ostrożność,
- dobra koordynacja ruchowo-wzrokowa,
- dobry stan zdrowia,
- pełna sprawność ruchowa,
- prawidłowo rozwinięte zmysły (wzroku, słuchu, smaku, węchu, dotyku),
- odporność fizyczna i psychiczna.
Zagrożenie chorobami zawodowymi
- choroby układu nerwowego lub krążenia, wynikające ze stresu i przemęczenia (zawały, udary),
- choroby o podłożu psychicznym (nerwice, depresje),
- choroby zwyrodnienia kręgosłupa,
- żylaki,
- przeciążenie mięśni i stawów.
Przeciwwskazania zdrowotne do pracy w zawodzie
- pozytywny wynik badania na nosicielstwo np. pałeczek z grupy Salmonella i Shigella,
- zakażenie gronkowcem złocistym,
- alergia kontaktowa, pokarmowa i wziewna na wykorzystywane produkty mleczarskie, środki konserwujące oraz dezynfekcyjne,
- dysfunkcje fizyczne ograniczające zdolność przemieszczania się,
- niska wytrzymałość fizyczna,
- zaburzenia widzenia barw,
- ograniczenia sprawności rąk,
- niesprawność narządu słuchu i/lub wzroku, których nie można skorygować aparatem słuchowym
- lub szkłami optycznymi lub soczewkami kontaktowymi.
Zatrudnianie osób z niepełnosprawnościami
W zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego możliwe jest zatrudnienie osób z niepełnosprawnością.
Warunkiem niezbędnym jest identyfikacja indywidualnych barier i dostosowanie technicznych i organizacyjnych warunków środowiska oraz stanowiska pracy do potrzeb zatrudnienia osób:
- z dysfunkcją narządu słuchu (03-L), jeśli niepełnosprawność jest możliwa do skorygowania za pomocą implantów lub aparatów słuchowych.
- z zaburzeniami głosu, mowy (03-L), jeśli umożliwiają skuteczny kontakt interpersonalny i komunikację,
- z dysfunkcją narządu wzroku (04-O), jeśli posiadana wada jest skorygowana odpowiednimi szkłami optycznymi lub soczewkami kontaktowymi, które zapewnią ostrość widzenia,
- z niewielką dysfunkcją kończyn górnych (05-R), która nie wyklucza wykonywania bardziej precyzyjnych czynności, jak np. obsługa maszyn, sprzętu komputerowego, biurowego,
- z niewielką dysfunkcją kończyn dolnych (05-R), która nie wyklucza stania i chodzenia, w tym samodzielnego przemieszczania się po zróżnicowanym terenie.
Ścieżka edukacyjna – typy szkół ponadpodstawowych:
- Technikum
- Branżowa szkoły II stopnia
Multimedia