Obszar Turystyczno-gastronomiczny Branża spożywcza

Technik przetwórstwa mleczarskiego

 

Informacja o zawodzie

Produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń; organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów mleczarskich; planuje proces technologiczny produkcji wyrobów mleczarskich; ocenia jakość gotowego wyrobu mleczarskiego.

    • produkowanie wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, m.in. przygotowywanie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych itp.;
    • organizowanie i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich, m.in. planowanie procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich, ocenianie jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne itp.;
    • stosowanie przepisów prawa dotyczących produkcji wyrobów spożywczych;
    • określanie wartości odżywczej produktów spożywczych;
    • stosowanie różnorodnych metod utrwalania żywności z uwzględnieniem okresu trwałości i zapewnienia zachowania jakości produktów;
    • posługiwanie się odpowiednimi maszynami i urządzeniami do produkcji wyrobów spożywczych;
    • posługiwanie się aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie spożywczym;
    • konserwowanie maszyn i urządzeń, prowadzenie drobnych napraw i zgłaszanie awarii;
    • określanie zagrożenia dla środowiska związanego z przemysłowym przetwórstwem żywności i sposoby zapobiegania tym zagrożeniom;
    • identyfikowanie zagrożeń bezpieczeństwa żywności i monitorowanie krytycznych punktów kontroli w procesach produkcji oraz podejmowanie działań korygujących zgodnie z zasadami GHP (Dobra Praktyka Higieniczna, Good Hygiene Practice), zasadami GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna, ang. Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli ang. Hazard Analysis and Critical Control Point);
    • stosowanie programów komputerowych wspomagających wykonywanie zadań;
    • przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosowanie przepisów prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
    • organizowanie i kierowanie pracą małych zespołów pracowniczych;
    • podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa mleczarskiego.
    • uzdolnienia techniczne i organizacyjne,
    • dobra pamięć,
    • rozumowanie logiczne,
    • łatwość wypowiadania się w mowie i piśmie,
    • podzielność uwagi,
    • zdolność nawiązywania kontaktu z ludźmi,
    • zdolność skutecznego przekonywania,
    • zdolność podejmowania szybkich i trafnych decyzji,
    • zdolność koncentracji uwagi,
    • samodzielność,
    • samokontrola,
    • systematyczność,
    • dbałość o jakość pracy,
    • dokładność,
    • zamiłowanie do ładu i porządku,
    • odporność emocjonalna,
    • dążenie do osiągania celów,
    • wytrwałość i cierpliwość,
    • obowiązkowość,
    • sumienność i punktualność,
    • gotowość do pracy w szybkim tempie,
    • gotowość do współdziałania.
[vc_separator]

Wymagania psychofizyczne i zdrowotne w zawodzie.

  • otwartość na zmiany,
  • elastyczność myślenia.
  • zręczne ręce, 
  • gospodarność, 
  • dobra kondycja fizyczna,
  • dokładność, 
  • cierpliwość,, 
  • odporność na monotonię pracy,
  • spostrzegawczość,
  • ostrożność,
  • dobra koordynacja ruchowo-wzrokowa, 
  • dobry stan zdrowia, 
  • pełna sprawność ruchowa, 
  • prawidłowo rozwinięte zmysły (wzroku, słuchu, smaku, węchu, dotyku),
  • odporność fizyczna i psychiczna.

Zagrożenie chorobami zawodowymi

  • choroby układu nerwowego lub krążenia, wynikające ze stresu i przemęczenia (zawały, udary),
  • choroby o podłożu psychicznym (nerwice, depresje),
  • choroby zwyrodnienia kręgosłupa,
  • żylaki,
  • przeciążenie mięśni i stawów.

Przeciwwskazania zdrowotne do pracy w zawodzie 

  • pozytywny wynik badania na nosicielstwo np. pałeczek z grupy Salmonella i Shigella,
  • zakażenie gronkowcem złocistym,
  • alergia kontaktowa, pokarmowa i wziewna na wykorzystywane produkty mleczarskie, środki konserwujące oraz dezynfekcyjne,
  • dysfunkcje fizyczne ograniczające zdolność przemieszczania się,
  • niska wytrzymałość fizyczna,
  • zaburzenia widzenia barw,
  • ograniczenia sprawności rąk,
  • niesprawność narządu słuchu i/lub wzroku, których nie można skorygować aparatem słuchowym
  • lub szkłami optycznymi lub soczewkami kontaktowymi.

Zatrudnianie osób z niepełnosprawnościami

W zawodzie technik przetwórstwa mleczarskiego możliwe jest zatrudnienie osób z niepełnosprawnością.

Warunkiem niezbędnym jest identyfikacja indywidualnych barier i dostosowanie technicznych i organizacyjnych warunków środowiska oraz stanowiska pracy do potrzeb zatrudnienia osób:

  • z dysfunkcją narządu słuchu (03-L), jeśli niepełnosprawność jest możliwa do skorygowania za pomocą implantów lub aparatów słuchowych.
  • z zaburzeniami głosu, mowy (03-L), jeśli umożliwiają skuteczny kontakt interpersonalny i komunikację,
  • z dysfunkcją narządu wzroku (04-O), jeśli posiadana wada jest skorygowana odpowiednimi szkłami optycznymi lub soczewkami kontaktowymi, które zapewnią ostrość widzenia,
  • z niewielką dysfunkcją kończyn górnych (05-R), która nie wyklucza wykonywania bardziej precyzyjnych czynności, jak np. obsługa maszyn, sprzętu komputerowego, biurowego,
  • z niewielką dysfunkcją kończyn dolnych (05-R), która nie wyklucza stania i chodzenia, w tym samodzielnego przemieszczania się po zróżnicowanym terenie.

Ścieżka edukacyjna – typy szkół ponadpodstawowych:

  • Technikum
  • Branżowa szkoły II stopnia
[vc_separator]

Multimedia

[vc_single_image image=”5990″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.mauthor.com/present/5924044105449472″][vc_separator]

    Imię *

    Adres e-mail *

    Wiadomość