Kucharz
Informacja o zawodzie
Sporządza różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Czynności zawodowe:
- obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw;
- pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych;
- zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
- ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi;
- obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna);
- gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt;
- wykonywanie różnymi technikami i metodami – zgodnie z normami surowcowymi – różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych;
- posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń;
- wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych;
- sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet;
- przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe;
- utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy;
- przestrzeganie przepisów bhp i ppoż. obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego;
- stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej.
Dodatkowe czynności zawodowe:
Przykładowe umiejętności wymagane w zawodzie:
- umiejętność pracy w szybkim tempie,
- samokontrola,
- umiejętność nawiązywania kontaktu z ludźmi,
- samodzielność,
- cierpliwość,
- dokładność,
- zdolność koncentracji uwagi,
- podzielność uwagi,
- dobra pamięć,
- wyobraźnia i myślenie twórcze,
- uzdolnienia techniczne.
Wymagania psychofizyczne i zdrowotne w zawodzie.
- ostrość wzroku,
- rozróżnianie barw,
- zmysł równowagi,
- czucie smakowe,
- czucie dotykowe,
- powonienie,
- zręczność rąk.
Zagrożenie chorobami zawodowymi
- przewlekłe choroby narządu głosu związane z nadmiernym wysiłkiem głosowym,
- przewlekłe choroby narządu ruchu.
Przeciwwskazania zdrowotne do pracy w zawodzie
− choroby wymienione w przepisach sanepidu, np. choroby skóry, przewlekłe zapalenie płuc,
− niedowład rąk,
− choroby wzroku,
− choroby kręgosłupa.
Zatrudnianie osób z niepełnosprawnościami
Istnieją możliwości zatrudnienia osób z niepełnosprawnościami, np. z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim (praca pod nadzorem), głuchoniemych lub niedosłyszących (pod warunkiem znajomości przez pracodawcę języka migowego).
Ścieżka edukacyjna – typy szkół ponadpodstawowych:
- Branżowa szkoła II stopnia na podbudowie Branżowej szkoły I stopnia
- Liceum ogólnokształcące dla dorosłych, a po zdaniu matury kontynuacja kształcenia na studiach wyższych
- Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe (KKZ)
Multimedia